Yaş sınırını aşması nedeniyle indirimden faydalanamayan bir öğrenci, TİHEK’e (Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu) başvuruda bulundu. Başvuru kapsamında belediyeden alınan yazılı görüşte, “30 yaşından gün almış kişilerin, öğrencilik hayatları devam etse de aktif çalışma hayatına katılabilecekleri” belirtildi.
Yazılı görüşte, ücretsiz ve indirimli taşıma maliyetlerinin, ücretli binen yolculardan ve belediye bütçesinden karşılandığı ifade edildi. Bunun yanı sıra, “ileri yaşlarına rağmen yalnızca indirimli öğrenci kartını kullanmak amacıyla öğrenciliğini sürdüren vatandaşların, kamu üzerinde ciddi bir yük oluşturduğu” savunuldu.
Başvuruyu inceleyen TİHEK, yaş temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vererek, belediyeye 204 bin 285 lira idari para cezası uyguladı. Kararda, bir kişinin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden, karşılaştırılabilir durumdakilere göre eşit bir şekilde yararlanmasını yaşı nedeniyle engelleyen veya zorlaştıran her türlü muamenin, yaş temelinde ayrımcılık olarak tanımlandığı vurgulandı.
Belediyenin söz konusu sınırlama için öne sürdüğü gerekçelerin haklı ve meşru olduğu yönünde bir kanaat oluşsada, “30 yaşından gün almış öğrencilerin aktif çalışma hayatına katılabileceği” varsayımının orantılı olmadığı ifade edildi. Kararda, şu ifadeler yer aldı: “30 yaşından gün almış öğrencilerin eğitim seviyesi, eğitim türü ve gelir durumları gibi farklılıklar dikkate alınmaksızın, yalnızca bu yaş grubunun iş gücüne katılımının yüksek olduğu varsayımıyla yapılan toplu taşıma ücret düzenlemeleri, elde edilmek istenen yarar ile farklı ücretlendirmeye tabi tutulan öğrencilerin hakları arasında adil dengeyi zedeleyici bir nitelikte değerlendirilmiştir.”