İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. Soruşturmalar, Kent Uzlaşısı çerçevesinde “PKK/KCK terör örgütüne yardım etme” iddiası ve Medya A.Ş. kapsamında “Çıkar amaçlı suç örgütü kurma” suçlamasıyla yürütülüyor. Bu soruşturmalar çerçevesinde toplamda 106 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve basın danışmanı Murat Ongun, sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan 106 kişiden 87’si hâlihazırda yakalandı, geri kalan isimler için ise savcılık tarafından yakalama kararları alındı.
Bu soruşturma kapsamındaki isimlerden biri, Acun Ilıcalı’nın eski bacanağı futbolcu Merthan Açıl oldu. Merthan Açıl, Acun Ilıcalı’nın eski eşi Şeyma Subaşı’nın ablası Kübra Açıl ile evli ve Acun’un takımı Hull City’de görev yapıyor. Açıl’ın 2019 yılından itibaren kurduğu reklam şirketi aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden arka arkaya ihaleler aldığı ortaya çıktı. Ancak, Açıl’ın İngiltere’de bulunduğu için gözaltına alınamadığı bildirildi.
Ayrıca, Medya A.Ş.’de görevli Emrah Bağdatlı’nın da yurt dışında olduğu için gözaltına alınamadığı öğrenildi.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, soruşturma kapsamında Merthan Açıl’ın sahibi olduğu şirketin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden toplamda 334 milyon 718 bin 500 TL değerinde istisnai ihaleler aldığı belirlendi. Gözaltı kararı çıkarılan Açıl’ın yönettiği Creative Medya Reklam A.Ş., kendi internet sitesinde çeşitli organizasyonlar, etkinlikler ve sergiler düzenlediğini duyuruyor.
Merthan Açıl’ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirket, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür A.Ş.’den 2023-2024 yılları arasında toplamda 334 milyon 718 bin 500 lira değerinde ihale aldı. Bunun yanı sıra, bu ihalelerin tümünün istisnai olduğu özellikle vurgulandı.