Türkiye ile Avrupa Arasında Güvenlik İş Birlikleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin savunma sanayisi, uluslararası iş birlikleri ile dünyada dikkat çekmeye devam ediyor.

TÜRKİYE İLE AVRUPA ARASINDAKİ GÜVENLİK İŞ BİRLİKLERİ GÜÇLENİYOR

Yunanistandaki Naftemporiki gazetesi, Baykar ile İtalyan savunma şirketi Leonardo arasındaki ortaklık anlaşmasını inceleyerek, Türkiye ve Avrupa arasındaki güvenlik iş birliklerinin giderek güçlendiğini dile getirdi.

Ayrıca gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in, Rusya’nın oluşturduğu güvenlik tehditleri nedeniyle ReArm EU planına onay verdiğini ve AB’nin savunma bütçesini 800 milyar dolara yükselttiğini aktardı.

Bu dönemde AB’nin silahlanma sürecine hız kazanmasıyla, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Londra’daki Avrupa Zirvesi’ne davet edilmesi ve Baykar’ın Leonardo ile ortaklık kurmasının tesadüf olmadığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE’NİN AB İÇİN ROLÜNE VURGU

Gazete, “Türkiye’nin yalnızca bir arabulucu değil, aynı zamanda AB’nin güvenliğine katkı sağlayan bir ülke olarak artan bir rol üstlendiği kabul ediliyor.” şeklinde bir ifade kullanırken, Türkiye’nin özellikle insansız hava araçları üretiminde yaşanan gelişmelerin Avrupa’nın silahlanma yarışından faydalanmasını sağlayabileceğine işaret etti.

TÜRKİYE KENDİ ŞARTLARINI SUNACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki akredite büyükelçilerle gerçekleştirdiği son konferansta, “Avrupa’nın savunmasına ve güvenliğine katkıda bulunmak, Türkiye’nin stratejik öncelikleriyle uyumludur.” sözlerini hatırlatan gazete, Türkiye’nin kendi şartlarını sunarak Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin yeniden başlatılmasını isteyebileceğini öne sürdü.

KIZILELMA 6.NESİL SAVAŞ UÇAĞI PROJESİNE DAHİL OLABİLİR

Yunan basınında Enikos gazetesi de Leonardo-Baykar ortaklığı hakkında önemli detaylar paylaştı. Gazeteye göre, Leonardo ile Baykar ortak üretimi olacak insansız hava aracının, Baykar’ın Akıncı TİHA’sı ile benzer bir tasarıma sahip olacağı ve prototipinin bu yıl içinde hazır olacağı bildirildi.

Ancak gazete, Leonardo-Baykar anlaşmasının İHA üretimi ile sınırlı kalmayacağını da vurguladı. Enikos, Leonardo, BAE Systems ve Japonya’nın JAIEC şirketleri tarafından geliştirilen 6. nesil savaş uçağı ile ilgili, Baykar tarafından üretilen jet motorlu insansız savaş uçağı Kızılelma’nın “Loyal wingman” konsepti ile kullanılabileceğini belirtti.

Bu temele göre, 6. nesil savaş uçağı ana görevini yerine getirirken yanında birden fazla SİHA’nın da eşlik edebileceği ifade edildi. Leonardo CEO’su Roberto Cingolani’nin Baykar ile yapılan ortaklık için, Türk yapımı bir İHA’nın 6. nesil savaş uçağı ile uçma olasılığını inceleme fırsatı bulduklarını açıkladığı aktarıldı.

PIAGGIO TESİSLERİNDE ÜRETİM

Bilindiği üzere, Baykar daha önce İtalya’nın havacılık devi Piaggio’yu satın almıştı. Gazete, “Leonardo ve Baykar’ın Aralık ayında satın aldığı İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in tesislerinin kullanımının mümkün olacağını” belirtti ve Baykar’ın burada sivil, insansız uçak projelerine de yönelileceği bilgisini ekledi.

ABD SİSTEMLERİNDEN UZAKLAŞMA

Yunan gazetesi, İtalya’nın Amerikan Predator ve Reaper insansız hava araçlarını sıkça kullandığını hatırlatarak, “Baykar platformlarının satın alınması Roma için bir yön değişikliği anlamına gelecek,” ifadesini kullandı. Gazete, ABD Başkanı Trump’ın Rusya ile olası bir ittifakının ve Avrupa Birliği’ne yönelik gümrük vergilerinin Baykar platformlarının alınmasının Avrupa’da Amerikan silahlarına bağımlılıktan uzaklaşma potansiyelini yansıttığını yazmaya devam etti. Ayrıca, Trump’ın karşı çıktığı operasyonlarda ABD teçhizatının kullanılmasının engellenebileceği endişesiyle, Avrupa’da savunma sistemlerinde tam hakimiyetin öncelik haline gelebileceği aktarıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ile Avrupa Arasında Güvenlik İş Birlikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!