Aydın’ın Söke ilçesinde, iki ayrı firma tarafından önerilen çimento, taş ve kalker ocağı projeleri, çevresel etkileri nedeniyle kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı. Daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen Batısöke Söke Çimento’nun projesi yeniden gündeme geldi ve ÇED başvurusu gerçekleştirildi. Ancak bu projeye karşı eleştiriler devam ederken, capacity artışı için ENT Söke Madencilik de bir ÇED başvurusunda bulundu. Her iki proje de orman alanlarını etkiliyor ve binlerce ağacın kesileceği öngörülüyor.
Batısöke Çimento’nun Projesi Yeniden Gündemde
Söke’de çevreye yaydığı yoğun duman ve kötü koku nedeniyle eleştirilere maruz kalan Batısöke Söke Çimento, Yamaç Mahallesi’nde planladığı kalker ocağı projesi için yeniden harekete geçti. Daha önce Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından yöre halkı ve çevre derneklerinin başvurusu üzerine iptal edilen proje, revize edilerek tekrar gündeme alındı. Firma, ilkin 25 bin ağacın kesileceği öngörülen projede bu sayının 5 bin 988’e düşürüldüğünü açıkladı. Ancak, bölge halkı bu değişikliği yeterli bulmadı.
Kalker ocağının 67 hektarlık iki sahada üretim gerçekleştireceği ve işletme ruhsatının 10 yıllık olduğu ifade edildi. Projenin yıllık 2 milyon ton kalker üretimi hedeflediği belirtilirken, kesilecek ağaçların tamamen devlet ormanı içinde yer aldığı kaydedildi. Kızılçam ve maki türlerinden oluşan ağaçların kesileceği ifade edilirken, firma raporunda kızılçamın “hızlı büyüyen ve kolay gençleşen bir tür” olduğu vurgulandı.
ENT Söke Madencilik’ten Büyük Kapasite Artışı
Batısöke Söke Çimento’nun ardından, Söke’de başka bir taş ocağı projesi için de başvuru yapılmış durumda. ENT Söke Madencilik İnşaat Taahhüt Ltd. Şti., Aydın ili, Söke ilçesi Akçakonak Mahallesi’nde yer alan 200610656 Ruhsat Numaralı ve 3121682 Erişim Nolu sahada kapasite artışı ve yeni tesisleri kapsayan bir proje başlattı. Firma, “II. Grup Maden (Kalsit) Kalker Ocağı, Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı, Asfalt Plent Tesisi, Hazır Beton Tesisi ve Parke Tesisi Alan Artışı Projesi” için ÇED sürecini başlattığını duyurdu.
Şirketin ruhsatının ilk olarak 2009 yılında alındığı ve zamanla farklı firmalara devredildiği, en son 04.10.2023 tarihinde ENT Söke Madencilik tarafından devralındığı bilgisi verildi. Yapılan yeni plana göre mevcut 24,4 hektarlık ÇED alanının 55,8 hektara çıkartılacağı ve yıllık kırma eleme tesisi kapasitesinin 390 bin tondan 1 milyon tona yükseleceği ifade edildi. 19,5 milyon TL yatırım bedeli bulunan proje kapsamında eklenen 31,4 hektarlık alanın 24,66 hektarının ocak alanı, 0,3 hektarının bitkisel toprak depolama alanı, 2,07 hektarının parke tesisi alanı ve 4,37 hektarının ise stok alanı olarak planlandığı belirtildi.
Firma, ÇED olumlu kararı alındığında genişletilmiş 55,8 hektarlık alanda faaliyet göstermeyi hedefliyor. Proje alanı, Söke ilçe merkezinin 5,2 km güneybatısında konumlanırken, en yakın yerleşim yerleri Akçakonak Mahallesi’ne 610 metre, Yenidoğan Mahallesi’ne 1.750 metre ve Gölbent Mahallesi’ne 2.740 metre mesafededir.