Devletin matbaasında, gerçek hak sahibi olmayan kişilere 8 bin euro karşılığında gri pasaport verildi. Bu durumu gerçekleştirenlerden birinin Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bir memur olduğu ortaya çıktı. Toplamda 4 kişi gözaltına alınmıştı fakat sanıkların hepsi ilk duruşmada serbest bırakıldı.
Gri pasaport skandalı, başka bir skandalla gölgelenmeye devam ediyor. Devlet matbaasında basılan ve gerçek hak sahipleri dışında kişilere 8 bin euro karşılığında satıldığı belirlenen pasaportlarla ilgili olarak sanıkların tamamı ilk duruşmada tahliye edildi.
AVUKATLARI ‘MALATYA’ Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Sanık avukatları, Malatya’daki benzer bir pasaport skandalını emsal göstererek mahkemeye sunum yaptı. “Benzer bir olayda Malatya 10. Asli Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını mahkemenize sunuyoruz” savunmasını yaptılar. Bu savunmanın ardından davada tutuklu bulunan 4 sanık birden tahliye edildi.
MALATYA’DA NE OLMUŞTU?
AK Partili Malatya Yeşilyurt Belediyesi, 45 kişiye gri pasaport vererek Almanya’ya göndermiş, bunlardan 43’ünün geri dönmediği anlaşılmıştı. Bu davada mahkeme, 3 belediye çalışanına beraat vermişti. Aynı tür bir skandalın İstanbul’da da yaşandığı kaydedildi.
İNTERNETTEKİ İLANLA BAŞVURDULAR
Vize başvuruları reddedilen 6 kişi, internette karşılaştıkları ‘vizesiz seyahat’ ilanına başvuruda bulundu. İstanbul’da yaşayan bu kişilerin pasaport çıkarılması için Kütahya İl Nüfus Müdürlüğü’ne yönlendirildiği öğrenildi. Pasaportları hazırlandıktan sonra havalimanında teslim edileceği bilgisi verildi.
POLİS SUÇÜSTÜ YAPTI
NOW Haber’in aktardığına göre, 13 Mayıs 2024 tarihinde havalimanında bu 6 kişinin davranışları polis ekiplerinin dikkatini çekti. Gri pasaportların teslimatı sırasında ekipler, suçüstü yaparak olayın önüne geçti. Soruşturma başlatılsa da, pasaportların sahte olmadığı tespit edildi. Pasaportların basılmasında, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı’nda görevli İbrahim D.’nin yardım sağladığı belirlendi. 4 şüpheli hakkında 16 yıl hapis istemiyle dava açıldı, ancak daha ilk duruşmada tutuklu sanık kalmadı.
BAKANLIK ÇALIŞANI DA TAHLİYE EDİLDİ
Tahliye edilenler arasında dikkat çeken isimlerden biri olan Dışişleri Bakanlığı çalışanı İbrahim D., savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Sanık Mustafa A., beni telefonda arayarak Almanya’da kabul edilen bir projeye Gençlik ve Spor Bakanlığı Başmüfettişi aracılığıyla başvuruda bulunduğunu söyledi. Belgeleri inceledim; sakıncalı bir durum görmediğim için Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yönlendirdim.”
TUTUKSUZ YARGILANACAKLAR
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden istenilen görev yazısı, Kütahya İl Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ve devlet matbaasında basılan pasaportlarla ilgili tüm belgeler dava dosyasına sunuldu. Ancak mahkeme, hâlâ kamuoyunda tanınan isimlerin ifadelerini almak üzere çağrıda bulunmadı. Mevcut sanıklar, yargılamalarına tutuksuz olarak devam edecekler.