Gıda sahtekarlığına yönelik yapılan mücadelenin yanı sıra, çocuklar için tehlike içeren güvensiz ürünler de tespit edilerek, piyasadan çekilmeye devam ediyor. En son, bebek tekstil ürünleri arasında yer alan bir marka, ciddi güvenlik riskleri nedeniyle yasaklanan ürünler listesine dahil edildi.
2 YAŞ BEBEK GİYSİSİ GÜVENSİZ BULUNDU
Ticaret Bakanlığı, piyasa denetimleri sırasında gerçekleştirdiği incelemeler sonucu, çocuk sağlığını tehdit eden bazı ürünleri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Yapılan son açıklamada, Hello Baby (E Bebek) markasına ait mavi renkli 2 yaş çıtçıtlı body’nin (barkod numarası: 86827667217416) güvensiz olduğu tespit edilerek, söz konusu ürünün piyasadan toplatılmasına karar verildi.
Bakanlık, gerçekleştirilen testlerde ürünün dişi çıtçıt kısmının 65,62 Newton kuvvet altında koparak riskli küçük parçalara ayrıldığını belirtti. Bu durum, boğulma tehlikesi yaratmasının yanı sıra fiziksel yaralanma riskleri de taşıyor.
TOPLATILAN DİĞER ÜRÜNLER
04.02.2025 tarihli bildirime göre, güvensiz bulunarak piyasadan çekilen ürünler yalnızca bebek kıyafetleri ile sınırlı kalmayıp, çeşitli oyuncakları da kapsıyor. Daha önce toplatılan bazı ürünler arasında:
Boncuk atan oyuncak tabanca,
Le Mabellle markalı pul payetli kız çocuk elbisesi,
Ok atan tabanca,
Fosforlu kalem,
Huggy Wuggy karakterine ait pelüş oyuncak gibi ürünler yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı, ebeveynlere çocuklar için satın aldıkları ürünlerde güvenlik standartlarına dikkat etmeleri ve risk taşıyan ürünlerle ilgili yapılan duyuruları takip etmeleri konusunda önemle uyarıda bulundu.