Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de cep telefonu görüşmesinin başlangıcının üzerinden tam 31 yıl geçtiğini hatırlatarak, ülkenin 20 Gbps’ye kadar yüksek hızları destekleyen 5G teknolojisiyle tanışma aşamasında olduğunu açıkladı.
Mobil iletişimin temelleri, 23 Şubat 1994 tarihinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla atıldı. Bu tarihten bugüne teknolojinin hızlı bir gelişim gösterdiği ve günümüzde daha güçlü, hızlı ve kesintisiz iletişim imkanı sunan yeni nesil bağlantıların hayatımıza girdiği gözlemleniyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de cep telefonu şebekelerinin hizmet vermeye başlamasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, mobil teknolojinin geçmişten günümüze kazandığı mesafeye dikkat çekti.
1G’DEN 5G’YE UZANAN TEKNOLOJİ SERÜVENİ
Türkiye, 1986 yılında araç telefonlarıyla 1G teknolojisini deneyimlemeye başlamıştı. 1994 yılında ise bireysel cep telefonlarıyla 2G teknolojisine geçiş yapıldı. Bu süreç, sesli görüşmelerin yanı sıra veri aktarımı ve SMS gibi yeni özelliklerin de kullanıma sunulmasını sağladı.
2009 yılında 3G teknolojisi sayesinde mobil veri kullanımı artarken, 1 Nisan 2016’da devreye giren 4.5G teknolojisi, internet hızını 10 kat artırarak iletişimde yeni bir dönemi başlattı. Uraloğlu, bu sürecin hızla değiştiğini ve Türkiye’nin fiber altyapısının güçlendirilerek 5G’ye geçiş için hazırlandığını vurguladı.
TÜRKİYE, 5G İLE DİJİTAL ÇAĞA ADIM ATIYOR
Bakan Uraloğlu, geniş bant internet kullanımının Türkiye’deki başlangıcını 1993 yılına dayandırdı ve bu dönemde internet abone sayısında büyük bir artış yaşandığını ifade etti:
2008 yılında 6 milyon olan geniş bant internet abone sayısının, 2022’nin üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona ulaştığını belirtti. Mobil abone sayısının ise 65 milyondan 94,5 milyona yükseldiğini ifade etti. 4.5G’nin etkili bir şekilde sunulabilmesi amacıyla fiber altyapı yatırımlarında hız kesilmediği ve Türkiye’de operatörlere tahsis edilen toplam fiber uzunluğunun 588 bin kilometreye çıktığı bilgisi verildi.
Uraloğlu, mevcut mobil şebeke işletmecilerine ayrılan frekans miktarının 183 MHz’den 549 MHz’ye yükseldiğini kaydederek, “Üzerinden 31 yıl geçen süreçte Türkiye, artık 20 Gbps’ye kadar ulaşan hızlarıyla 5G teknolojisine geçmeye hazırlanıyor.” şeklinde konuştu.
5G İLE KESİNTİSİZ VE ULTRA HIZLI BAĞLANTI DÖNEMİ
Türkiye’deki mobil operatörlerin mevcut 2G, 3G ve 4.5G şebekelerine ilişkin yetki belgelerinin 30 Nisan 2029’a kadar geçerli olduğunu hatırlatan Uraloğlu, 5G’nin sağlayacağı avantajlara değindi:
Yeni teknoloji sayesinde internet üzerinden daha hızlı ve kesintisiz oyun oynamak mümkün olacak. İnternet hızlarının; kullanılan frekans, kapsama alanı, baz istasyonları, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu ve cihaz gibi faktörlere bağlı olacağı belirtildi. 5G ile iletişimde devrim niteliğinde bir hız artışı bekleniyor.
Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli ürünlerle geçiş yapabilmesi için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Uraloğlu, 2024 yılında 5G ihalesinin gerçekleştirileceğini ve 2025 itibarıyla bireysel kullanıcıların yanı sıra sanayi sektörünün de bu teknolojiden yararlanmaya başlayacağını açıkladı.
Mobil iletişimde 31 yıllık bir süreçten sonra, Türkiye 5G ile geleceğin dijital dünyasına sağlam adımlarla ilerliyor.