Küresel otomotiv endüstrisinde son yıllarda dengelerin hızla değiştiği gözlemleniyor.
Elektrikli araç devrimi, tedarik zincirinin dönüşümü ve özellikle Çin’in sektördeki artan etkisi, büyük otomotiv şirketlerini zorlu bir duruma sürüklüyor.
Rekabetin artması, Avrupa merkezli üreticileri yeni stratejiler geliştirmeye zorlayarak, bazı firmaların pazardan çıkma kararları almasına sebep oluyor.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÇİN ETKİSİ
Çinli üreticiler, sadece kendi pazarlarıyla sınırlı kalmayarak Avrupa ve diğer küresel pazarlarda da etkilerini artırarak geleneksel otomotiv üreticilerinin iş modellerini sarsmaktadır.
Bu durumdan en çok etkilenen kesim ise uzun yıllardır otomotiv yan sanayisinde lider konumda olan Avrupalı tedarikçiler olmaktadır.
ALMAN FİRMASI TÜRKİYE’DEN ÇIKIYOR
Çin’in otomotiv sektöründeki hızlı yükselişi, Avrupa’daki daralmaları beraberinde getirirken, Almanya merkezli bir otomotiv yan sanayi devi de Türkiye pazarından çekilme kararı aldı.
Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in aktardığına göre, Çin otomotiv sektöründeki yükseliş, küresel markaları mali sıkıntılarla karşı karşıya bırakmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz ay Almanya’nın en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden biri olan Linde + Wiemann, Türkiye’deki üretim ortaklığını sona erdirme kararı almıştı.
ÇİN’İN YÜKSELİŞİ AVRUPA PİYASASINI SARSTI
2003 yılında Türkiye pazarına giren ve burada üretim tesisi kuran Hymer’in sahibi olduğu Farhym, daha önce de satış sürecine girmiş ancak sonuçlandırmamıştı.
Eski yıllarda Mercedes-Benz için yurt dışında çeşitli yöneticilik görevleri üstlenen ve sonrasında Türkiye’de Farhym Otomotiv CEO’su olarak görev yapan Bülent Akgöl, “Maalesef son yıllardaki değişken piyasa koşulları ve otomotiv sektöründeki daralma, Alman yatırımcının bu kararı almasında etkili oldu” şeklinde değerlendirme yaptı.
ADANA VE ANKARA’DA ÜRETİM YAPILIYORDU
Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym Otomotiv Sanayi, 2021 yılında Makel Yalıtım ile satış sürecine girmişti. Şirket, özellikle seyahat ve toplu taşıma araçlarına yönelik hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmalar ve diğer iç düzenleme uygulamaları gibi üretimler gerçekleştiriyordu.
Firmanın ana tesisi, Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merkezi’nin yanında, 10 bin metrekarelik bir alanda bulunuyor. Adana’da ise 1500 metrekarelik ikinci bir tesis mevcut. Bu iki tesisten MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi uluslararası markalara ürün tedariği sağlanıyordu.
3 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANI VAR
Farhym’in sahibi Hymer-Leichtmetallbau GmbH & Co, 1962 yılında Erwin Hymer tarafından Baden-Württemberg’de kurulmuştur. 1957’de tasarımcı ve uçak öncüsü Erich Bachem ile birlikte satış şirketi Eriba’yı kuran Hymer, son verilerine göre 3 bin çalışana ve yaklaşık 1 milyar euro ciroya sahiptir. Hafif metal ve alüminyum işleme alanında uzmanlaşan firma, özellikle merdiven ve iskele çözümleri konusunda dünya çapında tanınmaktadır.
1939 YILINDA KURULDU
Türkiye’deki ortaklığını sonlandıran Alman Linde + Wiemann, 1939’da İkinci Dünya Savaşı öncesinde kurulmuştur. Almanya’nın Dillenburg kentinde bulunan firma, Almanya ve Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Çin ve Güney Afrika gibi ülkelerde de üretim faaliyetleri sürdürmektedir.