Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Polonya, Varşova’da dün gayriresmi adalet ve içişleri bakanları toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantı sonrası, AB Komisyonu’nun iç ilişkiler ve göçten sorumlu üyesi Magnus Brunner, çeşitli açıklamalarda bulundu.
Brunner, iltica kurallarını daha da sıkılaştırmak amacıyla mart ayında yeni bir “güvenlik stratejisi” sunmayı planladıklarını dile getirdi.
“DAHA KATI ROTALAR” İFADESİ
Brunner, yaptığı konuşmada, “Tüm üye ülkelerin farklı zorlukları var ancak birbirine benzer bir ortak tehdit söz konusu. Güvenlik, kolektif bir sorumluluk olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda geri dönüşlerin hızlandırılması amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirten Brunner, yakın zamanda yeni bir mevzuatın duyurulacağını da açıkladı.
“Bu mevzuatın oldukça iddialı olması gerektiğine inanıyorum. Bir yandan geri dönenler için net yükümlülükler içermesi şart.” diyen Brunner, “güvenlik tehdidi” oluşturan kişilerin geri dönüşleri için “daha katı rotalar” belirlenmesi gerektiğini ve AB genelinde koordineli bir çerçeve oluşturulmasının önemini vurguladı.
Brunner, “Bir kişiye üye ülkeyi terk etme emri verildiğinde, bu kişinin tüm AB’yi terk etmesi gerektiği açıkça belirtilmelidir.” şeklinde konuştu.
Polonya İçişleri Bakanı Tomasz Siemoniak ise Almanya’nın bu konuyla ilgili yeni bir teklif sunduğunu belirtirken, detaylara girmekten kaçındı.
AB’DE GÖÇ TARTIŞMALARI
Göç, AB’nin son dönemdeki önemli tartışma konularından birini oluşturuyor.
AB’nin Dublin Tüzüğü, sığınma taleplerinin işlenmesi sorumluluğunu sığınmacının ulaştığı ilk AB ülkesine yüklerken, Almanya ve İtalya gibi ülkeler bunun kendileri açısından bir “yük” olduğunu savunuyor.
AB, göç ve iltica yasalarında revizyon yapmayı hedefleyerek Dublin Tüzüğü’nün yerine geçecek olan Göç ve İltica Anlaşması’nı geçen yıl kabul etti.
VON DER LEYEN’DEN DESTEK
Yeni kuralların 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor ve temel olarak göç yükünün ilk varış ülkelerinden alınıp tüm üye devletler arasında dağıtılmasını amaçlıyor.
2024 yılının sonlarına doğru, İtalya’nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni, Arnavutluk ile birlikte sığınma başvurusu yapanların AB dışına gönderileceği merkezler kurulmasına dair anlaşmanın uygulamaya konulmasını sağlamıştı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu çözüme desteğini açıkça ifade ederken, geri göndermelerin hızlandırılması için 2025’te yeni bir direktif teklifinde bulunacağını belirtti.