Yıllardır beklenen müjdeli haber nihayet geldi! Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda deneme aşamasına geçti. Bu umut verici gelişmenin ardından ilk doz aşı İngiltere’de bir hastaya uygulandı. Klinik çalışmalar şu anda Türkiye dahil yedi ülkede devam ederken, 130 hasta üzerinde denenecek.
BioNTech şirketi tarafından üretilen bu aşı, hastalığın en yaygın formu olan akciğer kanserine karşı büyük bir umut oluşturuyor. Bugüne kadar dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.8 milyon kişinin hayatına mal olan bu hastalığa karşı geliştirilen aşı, vücudun kanser hücrelerini yok etmesine ve yeniden ortaya çıkmalarını engellemesine yardımcı olabilecek.
İlk faz klinik denemeleri İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’deki 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor. Bu denemelerde, hastalığın farklı aşamalarında bulunan yaklaşık 130 kişiye aşının immünoterapiyle birlikte uygulanması planlanıyor.
İngiltere’deki denemelerde, akciğer kanseri teşhisi konulan ve kemoterapi tedavisi gören 67 yaşındaki Janusz Racz’a ilk doz aşı uygulandı. Racz, altı hafta boyunca haftada bir kez, ardından 54 hafta boyunca üç haftada bir olmak üzere aşı alacak. Racz, “Bilimin ilerlemesi insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” şeklinde konuştu.
Aşıya liderlik eden University College London hastaneleri NHS vakfı danışman tıbbi onkologu Prof. Siow Ming Le, “mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemeleriyle akciğer kanserinin tedavisi için heyecan verici bir döneme girdik. Bu teknoloji, kanser tedavisinde yeni bir dönemin kapısını aralıyor” dedi.