İZMİR’DE ÇÖKME PROBLEMİ KENTE TEHDİT OLUŞTURUYOR
İzmir kentinde her yıl 1 ila 1,5 santimetre arasında gerçekleşen zemin çökmesi, deniz seviyesindeki artışın ortalamanın üzerine çıkmasına neden oluyor. Bu durum, özellikle Alsancak Kordon ve sahil bölgelerinin ilerleyen yıllarda sular altında kalma riskini arttırıyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili uyarılarda bulundu. Deniz seviyesinin yılda ortalama 2,5 ile 3 milimetre arasında yükseldiğini belirten Yaşar, İzmir’de ise bu rakamın 1,5 santimetre civarında olduğunu ve kentin çökme sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Kentte 26-27 Kasım 2023 tarihlerinde yaşanan yağışlarda Alsancak bölgesinde suyun 300-400 metre içeri girdiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, önlem alınmazsa bir sonraki yağışlarda daha fazla su baskını yaşanabileceğini ifade etti. Yaşar, tarihi belgelerde de kentte çökme konusunun uzun süredir yaşandığına dikkat çekerek, binaların yapımında kot yüksekliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
1873 yılında kordon boyunun yapımı sırasında en büyük dolgunun gerçekleştirildiği ve bu işlem sırasında maksimum gelgitin 1,5 metre üzerine çıkılması gerektiğinin şartnameye eklenmesiyle yapıldığı belirtildi. 1927 yılında ise körfezde 50 santimetrelik bir çökme yaşandığı kaydedilirken, Alsancak bölgesinin hala çökmeye devam ettiği ve kasım ayındaki yağışlarda ciddi su baskınlarıyla karşı karşıya kalındığı aktarıldı. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’i bekleyen tehlikelere dikkat çekerek, kentin geleceği için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.