Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayınladı. Anket, işletme ve bireysel kredilerdeki genel beklentileri ortaya koydu. Ankete göre, kredilerde sıkılaşmanın devam ettiği ve kredi taleplerinde belirgin değişiklikler yaşandığı görülüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde işletme kredilerinde sıkılaşmanın süreceği, bireysel kredilerde ise sona ereceği öngörülüyor.
Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ettiği belirlendi. Alt kırılımlar incelendiğinde, tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlemlendi.
**DÖVİZ KREDİLERİNDE TALEP AZALDI**
Bankaların 2024 yılının üçüncü çeyreği için beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. İkinci çeyrekte tüm bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Aynı dönemde işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış, üçüncü çeyrekte azalışa bıraktı.
Alt kırılımlara bakıldığında, yabancı para cinsinden krediler hariç tüm kredilerde talep azaldı. Yabancı para kredi artışı devam etse de, sermaye yeterliliği ve teminatlara ilişkin riskler sıkılaşmanın önemli faktörleri oldu. Üçüncü çeyrek için beklentiler, sıkılaşmanın devam edeceği yönde.
**KREDİ TALEPLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER**
İşletmelere verilen kredilere olan talep, 2024 yılının ikinci çeyreğinde azalış gösterdi. Hisse senedi ihracı talebindeki azalma ve satıcıların peşin alımlarda uyguladığı iskonto ve kolaylıklar talebi etkileyen faktörler arasında yer aldı. Üçüncü çeyrek için beklentiler, talep azalmasının zayıf bir artışa dönüşeceği yönünde.
**KONUT VE BİREYSEL KREDİLER AZALDI TAŞIT KREDİSİ PATLADI**
Konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış ikinci çeyrekte devam ederken, taşıt kredi talebinde güçlü bir artış yaşandı. Üçüncü çeyrek için beklentiler, konut ve bireysel kredi talebinde artış yaşanacağı yönünde.
Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimine bakıldığında, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın zayıflayarak, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlenerek devam ettiği görüldü. 2024 yılının üçüncü çeyreği için beklentiler, yurt içi fonlama koşullarındaki gevşeme ve yurt dışı fonlama koşullarındaki devam edecek gevşeme yönünde.
**”BORÇLANMA MALİYETİ DÜŞÜYOR”**
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranları ve ülke risk primindeki gerilemenin devam ettiğini belirterek, “Dezenflasyon sürecinde maliyetlerin düşeceği ve kamu maliyesinde olumlu bir görünümün oluşacağını” ifade etti. Şimşek, ülkeye olan yatırımcı ilgisinin arttığını ve risk primlerinin gerilemeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.
**ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE GERİLEME**
ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye’de enflasyon tahminlerini düşürdü. Diğer yatırım bankaları da benzer şekilde enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti. UBS’nin enflasyon tahmini ise yıl sonunda yüzde 45 seviyelerinde gerçekleşeceği yönünde.