Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hayrettin Toylan, dünya nüfusunun hızla artmasıyla gıda talebinde de artış yaşandığını belirtti. Tarımın öneminin arttığını vurgulayan Toylan, tarımsal üretimde daha sağlıklı gıdaya erişmek için ilaç kullanımını azaltmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla öğrenciler tarafından geliştirilen yapay zekaya sahip otonom robotun tarım alanlarında yabani otlarla mücadele etmesine olanak sağlayacağını söyledi.
Otonom robot, derin öğrenme ve görüntü işleme algoritmasına sahip. Yapay zeka destekli bu araç, tarımsal maliyetleri minimize etmek için yabani otları algılayıp lazer yardımıyla ilaç kullanmadan yok edebiliyor. LİDAR teknolojisi sayesinde haritalandırma yapabilen robot, otonom olarak görevini yerine getirebiliyor.
Toylan, TÜBİTAK tarafından desteklenen robotun geliştirilebilir yazılım ve donanıma sahip olduğunu belirtti. Prototip aşamasında başarı elde edilen robotun, gelişmiş yazılımlarla çiftçilere yardımcı olabileceğini ve ticarileştirme sürecinde olduğunu ifade etti. Endüstri ve tarım sektöründe kullanılabilmesi için robotun daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Toylan, bu tür uygulamaların pestisit gibi kimyasalların kullanımının azaltılmasına ve insan sağlığına fayda sağlamasına katkı sağlayabileceğini belirtti.
Toylan, robotun ticarileştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.