Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde dün eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Sayımın sonuçlarına göre vergi incelemesi süreci başlatılacak.
Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı doğrultusunda sektörel incelemelerini sürdürerek kayıt dışılığın mükellefler arasında sebep olduğu haksız rekabet ve adaletsizliği gidermeyi hedefliyor. Bakanlık, vergide adalete ve etkinliğe önem vererek çok kazanandan daha fazla vergi almayı planlıyor.
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında Vergi Denetim Kurulu, özellikle makaron üreticilerini mercek altına aldı. Yürütülen çalışmalarda özellikle teminat yükümlülüğüne uymayan firma bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından temin edildi ve VDK Risk Analiz Merkezi tarafından risk analizine tabi tutuldu.
Risk değerlendirmesi sonucunda İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır dahil olmak üzere 8 ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 ayrı adres tespit edildi. Bu firmaların yüksek maliyetlere rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlendi. Tespit edilen firmaların vergi müfettişleri ve gelir uzmanları eşliğinde gerçekleşen eş zamanlı sayım işlemi gün boyunca sürdü.
Sayımlar sırasında firma faaliyetlerinin devam edip etmediği, üretim tesislerinde bandrol mevzuatına uygunluğu, stok kayıtları ile fiili durum arasındaki uyumsuzluklar kontrol edildi. Ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamında diğer kaçakçılık fiilleri araştırıldı. Tespit edilen mükelleflere vergi incelemesi başlatılacak.
Bir tütün ürünleri imalatıyla uğraşan firma, yapılan randıman analizi ve kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi sonucunda 6 milyar lira vergi ve ceza ödemek zorunda kaldı.