Hazine ve Maliye Bakanlığı, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde dün eş zamanlı fiili sayım yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarına devam etti. Bu sayımın sonuçlarına göre vergi incelemesi süreci başlatılacak.
Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı doğrultusunda, kayıt dışılığın sebep olduğu haksız rekabet ve adaletsizliği gidermek amacıyla sektörel incelemelerine devam ediyor. Şimşek’in “Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız” mesajıyla VDK, sektörleri incelemeye devam ediyor.
Tütün sektöründe özellikle makaron üreticilerini mercek altına alan VDK, özellikle teminat yükümlülüğüne uymayan firmaları tespit ederek Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından alınan bilgilerle risk analizine tabi tutuyor.
İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 8 ilde, 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 ayrı adresi belirlendi. Bu firmaların yüksek maliyetlere rağmen hasılatlarının düşük olduğu ya da hiç beyanda bulunmadıkları tespit edildi. Vergi müfettişleri ve gelir uzmanlarının koordinasyonunda, eş zamanlı sayımlar gerçekleştirildi.
Sayımlarda, teminat vermeyen firmaların durumu, üretim tesislerinde bandrol mevzuatına uygunluk, stok kayıtları ile fiili durum arasındaki uyumsuzluklar kontrol edildi. Ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Vergi Usul Kanunu çerçevesinde diğer kaçakçılık faaliyetleri araştırıldı. Tespit edilen mükellefler vergi incelemesine alınacak.
Geçtiğimiz günlerde, tütün ürünleri imalatı yapan bir firma, kayıt dışı çalıştığı gerekçesiyle 6 milyar lira vergi ve ceza ödemeye mahkum edilmişti. Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini sürdürerek adil bir vergi sistemi oluşturmayı hedefliyor.