Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre, işletme ve bireysel kredilerdeki genel beklentiler ortaya kondu. Ankete göre, kredilerde sıkılaşmanın devam ettiği ve kredi taleplerinde belirgin değişikliklerin yaşandığı görüldü. İşletme kredilerinde sıkılaşmanın üçüncü çeyrekte de devam edeceği, bireysel kredilerde ise sona ereceği öngörüldü.
Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bankaların işletmelere kullandırdığı kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ettikleri kaydedildi. Tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlendi.
**DÖVİZ KREDİLERİNDE TALEP AZALDI**
2024 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi, işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. Bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda ise sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği görüldü. Bankaların beklentisi, üçüncü çeyrekte bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın sona ereceği yönünde. Kredi talebi açısından incelendiğinde, işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın ikinci çeyrekte azaldığı belirlendi.
Yabancı para cinsinden krediler hariç tüm kredilerde talep azalırken, yabancı kredi artışının devam eden en önemli faktörü sermaye yeterliliği ve teminatlara ilişkin riskler olduğu belirlendi. Üçüncü çeyrek için beklentiler, sıkılaşmanın devam edeceği yönünde.
**KREDİ TALEPLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER**
İşletmelere verilen kredilere olan talep, 2024 yılının ikinci çeyreğinde azaldı. Hisse senedi ihracı talebi azaltıcı bir etkenken, satıcıların peşin alımlarda uyguladığı iskonto ve kolaylıklar talebi artırıcı yönde etkiledi. Üçüncü çeyrek için beklentiler, talep azalmasının yerini zayıf bir artışa bırakacağı yönünde.
**KONUT VE BİREYSEL KREDİLER AZALDI TAŞIT KREDİSİ PATLADI**
2024 yılının ikinci çeyreğinde konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış devam ederken, taşıt kredi talebinde güçlü bir artış yaşandı. Üçüncü çeyrek için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışın yerini artışa bırakacağı, taşıt kredi talebindeki artışın ise azalacağı yönünde.
Bankaların fon sağlama imkânlarının incelenmesi sonucunda, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın zayıfladığı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşeme eğiliminin ise arttığı görüldü. Üçüncü çeyrek için beklentiler, yurt içi fonlama koşullarındaki gevşemenin devam edeceği ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin güçleneceği yönünde.
**“BORÇLANMA MALİYETİ DÜŞÜYOR”**
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranları ile ülke risk priminin gerilemeye devam ettiğini belirterek, “Dezenflasyon sürecinde daha da iyileşecek makro göstergelerimizle birlikte borçlanma maliyetlerimiz düşüşünü sürdürecek ve kamu maliyesindeki olumlu görünüm güçlenecektir” açıklamasında bulundu. Şimşek, “Programımız sayesinde ülkemize yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor ve CDS risk primimiz gerilemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
**ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE GERİLEME**
ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye’de enflasyon tahminlerini düşürdü. Morgan Stanley ve Barclays gibi diğer bankalar da benzer şekilde enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti. UBS ise yıllık enflasyonun ağustos ayına kadar düşeceğini ve yıl sonunda hedeflendiği seviyelere gerileyeceğini tahmin etti.