Muğla’nın Gökova Bölgesi’nde yetiştirilen sarı susam, özellikle Japonlar tarafından tercih edilen değerli bir ürün haline geldi. Japonlar tarafından Suşi ve salatalarda sıklıkla kullanılan sarı susam, kokusu ve faydalarıyla dikkat çekiyor.
Türkiye’nin 2022 yılında 77 milyon dolarlık susam ihracatı, 2023 yılında yüzde 62 artışla 124,5 milyon dolara yükseldi. Ülkenin yeni hedefi ise susam ihracatını 250 milyon dolara çıkarmak. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin susam ihracatının 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde yüzde 195 artışla 19 milyon 632 bin dolara yükseldiğini açıkladı.
Öztürk, Türkiye’nin kaliteli susamının dünya genelinde tercih edilen bir ürün olduğunu belirterek, Japonya ve Avrupa pazarında yüksek talep gördüğünü ifade etti. 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Japonya’ya yapılan susam ihracatının yüzde 170 artışla 1,7 milyon dolara yükseldiği bilgisini paylaştı.
Sarı susamın birçok sağlık faydası bulunmaktadır. Besleyici değerleri yüksek olan sarı susam, vücut için birçok besin öğesini içermektedir. Ayrıca kalp sağlığını desteklemesi, kemik sağlığını güçlendirmesi, antioksidan etkiler sağlaması, kilo kontrolüne yardımcı olması, kan şekeri düzeylerini dengelemesi, cilt ve saç sağlığını desteklemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi faydaları bulunmaktadır.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, dünyanın ikinci büyük susam ithalatçısı konumunda olan Türkiye’nin susam ticaretine yön verdiğini ve 2024 yılında susam ihracatının 250 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.