Moskova’nın Şubat 2022’de Kiev’e yönelik geniş çaplı işgali başlatmasının ardından Ukrayna’nın en büyük sınır ötesi karşı saldırı girişiminde, binlerce Ukrayna askerinin Rusya sınırından 30 km içeriye ilerlediği bildirildi.
Şubat 2022’den bu yana Ukrayna ordusunun Rusya’ya düzenlediği en büyük sınır ötesi karşı saldırı girişimi altıncı gününe girerken, Moskova ve Kiev Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çıkan yangınla ilgili suçlamalarda bulundu.
Rus işgali altında bulunan Zaporijha Nükleer Santrali’nde pazar günü çıktığı bildirilen yangın, Ukraynalı yetkililere göre büyük olasılıkla Rus ordusu tarafından başlatıldı.
Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra ele geçirdiği Enerhodar şehrinde bulunan nükleer güç santrali, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali konumunda. Nükleer santral, sık sık çapraz ateş altında kalması nedeniyle uluslararası gözlemciler için sürekli bir endişe kaynağı haline geldi.
Nikopol’deki Ukrayna askeri yönetiminin başkanı Yevhen Yevtushenko, işgal altındaki Enerhodar’daki kaynaklara dayanarak, Rus güçlerinin “soğutma kulelerindeki çok sayıda otomobil lastiğini” ateşe verdiğini iddia etti.
Yevtoshenko, santraldeki radyasyon seviyelerinin normal olduğu belirterek, “Belki de bu bir provokasyon ya da panik yaratma girişimidir,” dedi.
TASS haber ajansının aktardığına göre, Rus nükleer enerji kuruluşu Rosatom, NGS’nin soğutma sisteminde çıkan yangının Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirdiğini belirterek, saldırının “nükleer terörizm” olarak nitelendirilebileceğini belirtti.
Ukranya Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA), Rusya’yı bu provokasyondan sorumlu tutmaya çağırdı.
Zelensiy, Pazar günü Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda “Rus teröristler nükleer santralin kontrolünü ellerinde tuttukları sürece durum normal değildir ve olamaz,” dedi.
“Dünyanın tepkisini bekliyoruz, UAEA’nın tepkisini bekliyoruz,” diyerek ekledi.
UAEA ‘nın açıklamasında, saldırı ile ilgili, “nükleer güvenliğe herhangi bir etki rapor edilmemiştir” ifadeleri yer aldı.
Ukrayna’nın en büyük sınır ötesi karşı saldırı girişimi
Moskova’nın Şubat 2022’de Kiev’e yönelik geniş çaplı işgali başlatmasının ardından Ukrayna’nın en büyük sınır ötesi karşı saldırı girişiminde, binlerce Ukrayna askerinin Rusya sınırından 30 km içeriye ilerlediği bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada askerlerinin Tolpino ve Obschy Kolodez köyleri yakınlarında Ukrayna birlikleriyle savaştığını açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Kiev’i “Rusya’nın barışçıl halkına gözdağı vermekle” suçladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy cumartesi gecesi yaptığı bir konuşmada saldırıyı ilk kez doğrudan kabul etti ve Rusya’nın bu yaz Kursk’tan 2,000 sınır ötesi saldırı düzenlediğini belirtti.
Zelenskyi Kiev’den yaptığı konuşmasında Ukraynalılara “Her saldırı adil bir karşılığı hak ediyor,” dedi.
Pazar günü Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde Rus silahlı kuvvetlerinin Kursk sınır bölgesinde Ukrayna birlikleriyle savaştığı görüldü.
Ukrayna’nın daha önce benzeri görülmemiş bu saldırısı, Rusya’nın 2022’deki işgalinin başlangıcından bu yana gerçekleşen en büyük saldırı.
Operasyonun kesin amaçları belirsizliğini koruyor ve Ukraynalı yetkililer, operasyonun başarısını garantilemek için bir gizlilik politikası benimsedi.
Askeri uzmanlar, operasyonun Rus rezervlerini Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki yoğun çatışmalardan uzaklaştırmayı amaçladığını ve Rusya ile gelecekte yapılacak müzakerelerde Kiev’in elini güçlendirebileceğini söyledi.
Bölgeden sivillerin tahliyesi devam ediyor
Kremlim yönetimi, cumartesi günü Ukrayna’nın sınır ötesi operasyon başlatmasının ardından bölgede yaşayan yaklaşık 76000 kişi tahliye edildiğini açıkladı.
Rusya’nın Ukrayna ile sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin tahliyesi pazar günü de devam etti.
İnsani yardım kuruluşu pazar günü yaptığı açıklamada, binlerce kişinin Rus Kızıl Haçı’ndan yardım aldığını belirtti. Çalışanlar geçici barınma merkezlerini ziyaret etti ve bölgedeki akrabalarıyla irtibatını kaybedenler için bir yardım hattı açtı.
Rus Devlet Televizyonu’nun haberine göre bölgede 20’den fazla geçici barınma merkezi kuruldu.
Belarus tankları Ukrayna sınırında
Çatışmalar Rusya’nın çevresinde yoğunlaşırken, Belarus’un Ukrayna sınırına tank göndermeye hazırlandığı belirtildi.
Belarus Savunma Bakanlığı pazar günü ülke sınırı boyunca konuşlandırılan tankların görüntülerini yayınladı. Görüntüler, Rusya’nın müttefikinin sözde hava sahası ihlallerinin ardından savaş hazırlığının arttırılması emrini vermesinden bir gün sonra yayınlandı.
Bakanlık tarafından paylaşılan bir videoda tankların, “olası provokasyonlara karşılık vermek üzere” güneydeki Gomel bölgesinde konuşlandırıldığı görülüyor.
Bu yıl iktidarda otuzuncu yılını dolduran Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko, Rus birliklerinin 2022’de Ukrayna’yı işgal etmek için Belarus topraklarını kullanmasına ve Moskova’nın Belarus’ta bazı taktik nükleer silahlar konuşlandırmasına izin verdi.