Yeni Şafak gazetesi, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu kez de manşetinde ekonomi yönetimini ele aldı. Önceki dönemlerde Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara yapılan eleştirilerin yanı sıra, bu sefer özellikle Mehmet Şimşek’in ekonomi politikaları yoğun bir şekilde tartışma konusu oldu.
Muhalefetin artan vergiler ve asgari ücretin reel değer kaybı üzerinden yönelttiği eleştirilerin yanı sıra, Şimşek’in ismi 19 Mart’taki Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile birlikte kamuoyunda daha fazla ön plana çıktı.
Özgür Özel’in hedef gösterdiği Şimşek’e Yeni Şafak’tan ağır eleştiriler
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in sık sık gündeme getirdiği Mehmet Şimşek, Yeni Şafak’ın manşetinde sert ifadelerle eleştirildi. Gazete, geçmişte uygulanan para politikaları üzerinden ekonomi yönetimindeki eksikliklere dikkat çekti. Ekonomideki gelişmelerin ve uygulanan politikaların ciddi sorunlar yarattığını öne sürdü.
Faiz politikaları ve enflasyona yönelik eleştiriler
Yeni Şafak, Türkiye’nin 2023 Haziran öncesinde Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna Savaşı, büyük depremler ve seçimler gibi zorluklara rağmen düşük faiz oranları sayesinde büyüme sürdürebildiğini belirtti. Ancak son iki yıl içinde uygulanan yüksek faiz politikalarının ekonomik toparlanmayı engellediği ve enflasyonla mücadelede başarısız kaldığı ifade edildi.
Haberde, enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 75,45 ile zirveye ulaştığı ancak sıkı maliye politikalarına rağmen bunun yalnızca yüzde 37,86 seviyesine çekilebildiği, yüksek faiz oranlarının birçok işletmenin iflasına yol açtığı kaydedildi.
İflas sayılarında artış ve faiz yükünün etkisi
Ekonomik sorunlara dair veriler Yeni Şafak’ta yer aldı. 2024 yılında iflas başvurusu yapan şirket sayısının 1.723 olduğu, 2025 yılının ilk dört ayında ise bu rakamın 782’ye ulaştığı bildirildi. Ayrıca, kamu borç ödemeleri için harcanan faiz tutarının 2024 yılı itibarıyla 1 trilyon lirayı geçtiği vurgulandı.
Mehmet Şimşek’e yöneltilen başka eleştiriler
• Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilançosunu açıklayan 552 firmadan 282’sinin zarar bildirdiği kaydedildi.
• En yüksek kar açıklayan firmaların bankalar olduğu, zarar edenlerin ise üretim, ihracat ve istihdam sağlayan şirketler olduğu belirtildi.
• Mayıs 2023 seçimleri öncesinde faizlerin yüzde 8,5 seviyesinde, enflasyonun ise yüzde 38 civarında olduğu, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye çıkarmasıyla enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 75,45’e yükseldiği hatırlatıldı.
• Kaynakların yatırım, üretim ve istihdam alanları yerine faize yönlendirildiğine dikkat çekildi.
• İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranının Haziran 2024’ten bu yana yüzde 76 seviyesinin altında seyrettiği ifade edildi.