ABD öncülüğünde 11 ülke tarafından oluşturulan Çok Taraflı Yaptırımları İzleme Ekibi’nin (MSMT) ilk toplantısının düzenlenmesinin ardından Kuzey Kore’den sert bir yanıt geldi. Bu ekip, Kuzey Kore’ye yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının etkin bir şekilde uygulanmasını amaçlıyor.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, MSMT’nin uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir “yasadışı” yapı olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Düşman güçlerin egemenlik ilkesine ve başkalarının iç işlerine karışmama ilkelerine aykırı şekilde Kuzey Kore’nin meşru haklarına müdahale etmeye çalışmalarını bir tür aptallık olarak nitelendiriyoruz. Bu girişimlerin, karşıt güçler için zorlu sonuçlar doğurabileceğini vurgulamak isteriz” denildi.
“YAPTIRIM MÜZAKERELERİ GÜNDEMİMİZDE YOK”
ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarını artırdıkça Kuzey Kore’nin daha fazla rahatsız olacağı belirtilen açıklamada, “Yaptırımların ortadan kaldırılması için müzakereler kesinlikle gündemimizde değil” ifadeleri öne çıktı. Kuzey Kore’nin bu durum karşısında daha da güçleneceği vurgulandı.
Açıklamada, uygulanan yaptırımların Kuzey Kore’nin dayanıklılığını artırdığına ve ülkenin büyük bir güç inşa etme çabalarının hızlandığına dikkat çekildi. “Yaptırımlar, kimsenin göz ardı edemeyeceği bir gücün inşasına katkıda bulunmuştur” ifadesi yer aldı.
“KARARLILIKLA MÜCADELE EDECEĞİZ”
Kuzey Kore’nin herhangi bir yaptırım kaldırma talebi olmadığına dikkat çekilirken, açıklamada “ABD ve müttefiklerinin ülkemizin bağımsızlığına yönelik yaptırım uygulama girişimlerini asla görmezden gelmeyecek ve bunlara karşı kararlılıkla yanıt vereceğiz” denildi.
Ayrıca, Kuzey Kore’nin savunma yeteneklerini artırmaya devam edeceği ifade edildi. “Düşman güçlerin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım teşvik eden yasadışı eylemleri, ülkemiz için bir karşısavunma gerektirecek ve düşmanlar bunun sonuçlarını ağır bir şekilde ödeyecektir” şeklinde bir açıklama yapıldı.
11 ÜLKE KUZEY KORE’YE KARŞI HAREKETE GEÇMİŞTİ
ABD, Japonya, Güney Kore, İngiltere, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Yeni Zelanda’nın hükümetleri tarafından hayata geçirilen MSMT, ilk yürütme kurulu toplantısını Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirdi.
Toplantı sonrası yayımlanan ortak açıklamada, “MSMT’ye dahil olan ülkeler, uluslararası barış ve güvenliğin korunması, nükleer silahların yayılmasını önleme politikalarının sürdürülmesi ve Kuzey Kore’nin kitle imha silahları ile balistik füze programlarından kaynaklanan tehditleri ortadan kaldırma konularında kararlıdır” denildi.
KUZEY KORE’YE KARŞI ORTAK HAREKET ÇAĞRISI YAPILMIŞTI
MSMT’nin Kuzey Kore ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasında kararlılık gösterdiği, “Diyalog yolunun açık olduğu” vurgusu yapıldı. Tüm devletler, Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı eylemlerine karşı uluslararası barış ve güvenliği koruma konusundaki küresel çabalara katılmaya davet edildi.