Kaprisli hava koşulları birçok tarımsal emtianın yükselmesine neden oluyor. İki büyük üretici ülke olan Gana ve Fildişi Sahili’ndeki kötü hasat nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmanmaya devam eden kakao fiyatlarında da durum böyle.
Kahve fiyatları da yılın başından bu yana belirgin bir yükseliş kaydetti. Bloomberg’e göre, Mayıs vadeli Robusta kahve kontratı çarşamba günü Londra’da ton başına 3 bin 838 dolara ulaşarak, 2008’den bu yana rekor kırdı. Kontrat dün ise neredeyse sabit (- yüzde 0,3) seyrediyor. Robusta kahve vadeli sözleşme fiyatları yıl başından bu yana yüzde 35’in üzerinde artış kaydetti.
Bloomberg’e göre, bu yukarı yönlü hareketin nedeni Vietnam’daki sıcak hava dalgasının hazır kahve için kullanılan Robusta kahve üretimi üzerinde daha fazla baskı yaratması oldu.
Londra merkezli ithalatçı DRWakefield’ın tüccarları, Bloomberg’e “Hava koşulları cesaret verici değil. Sulama için su sıkıntısı çekileceğine ilişkin korkular devam ediyor, bu da gelecek sezon üretimi etkileyebilir” dedi.
Bloomberg’in Vietnam Kahve Ticareti Birliği’nden aktardığı verilere göre, ülkenin kahve ihracatı 1 Ekim 2023’ten gelecek yılın Eylül 2024 sonuna kadarki dönemde yüzde 20 düşebilir.
Buna ek olarak, Financial Times’a göre, bazı üreticiler üretimlerini kauçuk gibi daha sıcak ve yağışlı hava koşullarında üretilmesi daha kolay olan emtiaya kaydırdı.
“DAHA KALİTELİ VE SATIN ALMASI DAHA PAHALI”
Robusta kahve, Arabica kahveye göre daha konsantre ve daha az nüanslı bir kahve türü olarak biliniyor. İtalyan Lavazza grubuna göre, bir Robusta çekirdeği yüzde 2,7 kafein konsantrasyonuna sahipken, daha fazla şeker ve lipid içeren Arabica için bu oran yüzde 1,5’tir. Lavazza, “daha kaliteli ve satın alması daha pahalı” olan Arabica’nın yüzde 70’ine kıyasla Robusta’nın pazarın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğunu belirtiyor.
Bu arada, Arabica’nın fiyatı da güçlü bir yükselme kaydetti. Londra Mayıs vadeli kontratları yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 11 arttı. Ancak Arabica fiyatı 2022’de zaten daha yüksek seviyelere çıkmıştı.
Arabica kahve, talepteki olumlu eğilimlerle destekleniyor. Financial Times, Asya’da kahve tüketiminin son dönemde patlama yaptığını belirtiyor. Özellikle de Luckin Coffee’nin yaygınlaşmasıyla kahve zincirlerinin çoğaldığı Çin’de…
Bu da dünyanın önde gelen Arabica kahve ve genel olarak kahve üreticisi Brezilya kahvesine olan talebi artırıyor. İngiliz gazetesine göre, Brezilya’nın Çin’e kahve ihracatı 2024 yılının ilk iki ayında yüzde 160 oranında arttı.