Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir yarış yaşanmıştı. Kurultay ile ilgili rüşvet iddialarının ortaya çıkması, dikkatleri üzerine çekti. Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bu kurultayın iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Başvuruyu inceleyen Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayla ilgili ara kararını açıkladı. Davacı tarafından, davalı tüzel kişiliğin gerçekleştirdiği genel kurulun iptali talebi yer aldı. Dava dilekçesiyle birlikte sunulan delillerin incelenmesinde, davacının iddialarını yeterli bir şekilde ortaya koyamadığı belirtildi ve ihtiyati tedbir talebinin reddedildiği ifade edildi.
TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, Lütfü Savaş’ın mahkemenin kararını istinafa taşıyacağını belirtti. Ayrıca, MASAK’ın da sürece dahil olduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde işin derinleşeceğini düşünüyorum,” dedi. Atik, soruşturmanın ilerleyişiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Soruşturma ile ilgili birçok kişi, rüşvet alındığına ve para teklif edildiğine dair beyanlarda bulundu. İsimlerin ve ifadelere yansıyan durumların bulunduğunu biliyorum. Savcılık, bu konuda MASAK’tan destek istedi.”
MASAK, adı geçen kişilerin hesaplarına, banka bilgilerine ve o süreçteki para transferlerine dair detaylı incelemelerde bulunuyor. Gece yarısı açılan döviz büroları gibi hususlar da masaya yatırılıyor. Soruşturma dosyasında geçen tüm delegelerin ve ilgili bürokratların malvarlıkları ve banka kayıtları ayrı ayrı değerlendiriliyor.
Rüşvetin ispatı, zorlu bir süreç. Ancak MASAK, banka kayıtları ve diğer belgeler üzerinden somut delillere ulaşırsa soruşturma yön değiştirebilir. Bu durumda soruşturma çok daha geniş bir boyuta taşınabilir.
Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürü Şükran Hanım da dahil olmak üzere ifadeleri alınacak tüm şahıslar, savcılığın sorgusuna tabi tutulacak. “Size para teklif edildi mi? Aldınız mı? Hesabınızdaki bu para trafiğini açıklayabilir misiniz?” gibi sorularla karşılaşacaklar. MASAK tarafından elde edilen deliller, soruşturmanın seyrini farklı bir şekilde etkileyebilir. Ancak kurultayın iptali ve yenilenmesi gibi kararlar, Asli Ceza Mahkemesi’nin sorumluluğunda yer alacak.
CHP açısından bu meseleye bakıldığında, şu an için böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığı değerlendiriliyor. CHP yönetimi, iddiaları tamamen asılsız ve partilerine yönlendirilmiş bir iftira olarak görüyor. Eğer mahkemeden herhangi bir iptal ya da kayyum kararı çıkması söz konusu olursa, CHP kendi olağanüstü kurultay kararını almayı düşünebilir. Bu durum da şu anda değerlendirilmekte.