Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Demokratik Bölgeler Partisi (DEM Parti) heyetinin üçüncü kez İmralı’ya ziyaret başvurusu hakkında, “Yeni bir başvuru gelirse bunu değerlendirerek gerekli izni veririz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, TÜSİAD’ın beyanlarıyla ilgili de görüşlerini paylaştı.
Bakan Tunç, DEM Parti heyetinin İmralı’ya yapmayı arzuladığı üçüncü ziyaretle ilgili olarak “Eğer yeni bir başvuru yapılırsa, Adalet Bakanlığı olarak geçmişte gerçekleşen iki başvuruya da izin verdiğimiz gibi, bunu da değerlendirip izni sağlamaya hazırız” şeklinde konuştu.
BAKAN TUNÇ: AYŞE BARIM’IN TAHLİYE KARARI HAKKINDAYDI
Hâkimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan Emine Ayşe Barım’a tahliye kararı veren İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hakimi Fatih Kapan hakkında başlatılan soruşturmayı değerlendiren Tunç, “Yargı, kendi işiyle meşguldür. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamındaki tutuklama ve tahliye kararları tamamen yargının takdirindedir” dedi.
Tunç, yargı süreçlerinin nasıl işlediğine dair bilgi verirken, “Tutuklama kararına itiraz, bir üst mahkemeye yapılır. 4. Yargı Paketi ile getirilen düzenlemeyle, Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararlarına itiraz hakkı, Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde sağlanmıştır. Yargının verdiği kararlar, yasa ve mevzuat çerçevesinde ilerleyecektir” ifadesinde bulundu.
DEVAM EDEN REFORMLARI VURGULADI
TÜSİAD’ın açıklamalarına yanıt veren Tunç, iş dünyası temsilcilerinin yargıyla ilgili yaptığı değerlendirmelerin hukuk devleti ilkesine aykırı olabileceğine dikkat çekti. “Yargıya müdahale anlamına gelebilecek şekilde yorumlar yapmak doğru değil” diyen Tunç, TÜSİAD’ın beyanlarını da eleştirdi.
Bakan Tunç, ekledi:
“TÜSİAD, son beyanlarında ‘insan hakları temelli’, demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Biz de 22 yıldır Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde bu hedefler için çalışıyoruz. ‘Adalet olmadan kalkınma olmaz’ ilkesiyle sayısız reform gerçekleştirdik. Yabancı sermaye yatırımlarının artması, hukuk devletinin güçlenmesi ile doğrudan ilişkilidir” diye belirtti.
CHP GENEL BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARINA YANIT VERDİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “sivil darbe” ifadesi hakkında açıklamalarda bulunan Tunç, Özel’in bu söyleminin siyasetteki yarışta yargıyı da hedef alabileceğini ifade etti. “Darbeyi ve darbeci zihniyeti en iyi tanıyanlar onlardır” dedi.
CHP KURULTAYI HAKKINDA KONUŞTU
CHP Kurultayı ile ilgili yargıya intikal eden beyanlar hakkında bilgi veren Tunç, “CHP delegelerinin yargıya başvuruda bulunması, bu delegelerin nitelendirilmesi sorunu doğurur” dedi. “Siyasi sorumluluk makamlarında bulunanların söylemlerine dikkat etmesi gerekir” şeklinde vurguladı.
DEVLETİN ÜNİTER YAPISI TARTIŞILAMAZ
Bakan Tunç, HÜDA PAR’ın düzenlediği “Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı” hakkında bir soru üzerine, Anayasa’nın ilk dört maddesinin değişmez olduğunu ve bu konuların tartışılmayacağını belirtti.
Bir gazetecinin “HÜDA PAR ile ilgili bir soruşturma açılacak mı?” sorusuna yanıt veren Tunç, “Devletin üniter yapısıyla ilgili gibisi bir tartışma söz konusu olamaz. Anayasamızın değişmez maddeleri ve milletimizin bölünmez bütünlüğü, asla müzakere edilemeyecek konulardır” ifadelerini kullandı.